Friday, June 22, 2007

i don' believe in b'f***estivals

weekendul care tocmai a inceput si viitorul weekend sunt cele mai importante pentru tot ce s-a intamplat in muzica live din romania. in bucuresti au loc primele doua festivaluri la care se va auzi muzica.
sa le luam pe rand. coke live. locatie mai funky decat b'estival, locurie de campare si nume care vin mai mult din zona rock si din zona "frate-nu-credeam-sa-i-vad-in-romania". daca ziceai in urma cu vreo tre-patru ani ca Incubus sau Ill Nino vin in Romania era o gluma la fel de reusita precum noul album Coma care iese in primavara/toamna. Daca nu vedeam Prodigy anul trecut, as fi dat orice sa-i vad anul asta. Sunt unul dintre cei care erau "prea mici" ca sa mearga la Prodigy la concertele din urma cu zece ani de la Polivalenta.
Totusi, in prima seara de festival, pe aceeasi scena urca: simplu, macy gray si pusycat dolls. din toti oamenii care ar putea sa mearga la un festival, cine ar vrea sa asculte simplu. si la ce festival din toata lumea apare pussycat dolls pe afis? si ce dracu cauta macy gray, care e din cu totul alt film, intre doua proiecte muzicale penibile? asta se intampla astazi, vineri.
maine, pe aceeasi scena (!) urca emil si zob si iris is dj seb... intre ele mai apare si trupa the rasmus (chiar mai exista the rasmus?) iar la final... vanilla ice!!!
duminica. ok, toti fanii coma-luna-amara-niste baieti vor fi incalziti la ora 12.00 de directia 5, care are un timp dublu decat cei care ar putea avea ceva in comun cu incubus si ill nino. la un moment dat apare si vama... god save us!
b'estival promitea la sfarsitul iernii sa fie primul festival din romania care poate concura cu cele de afara. "vara aceasta vom avea toate motivele sa ramanem in tara, pentru ca Emag!c Entertainment a pregatit pentru 2007 un festival... de-a dreptul bestial!", scrie pe site-ul oficial.
la inceput au aparut pe afis nume ca: marilyn manson, hooverphonic, faithless si pink... arata ca un festival de afara (inca). pe mailuri a circulat o prezentare in care organizatorii sunt in negocieri cu muse, franz ferdinand si alte trupe de festival. insa, totul a esuat. kasabian este singurul nume din zona indie-trupe noi si ok care apare pe afis insa e prea putin ca sa aduca doza de nou la b'estival.
ca sa se umple de penibil, organizatorii au trecut pe site si sectiunea "camping", trimitandu-i pe cei cu cortul, undeva pe DN1. locatia pare din start compromisa si e nevoie de mult efort din partea organziatorilor ca sa faca ceva decent.
insa, cea mai mare greseala a organizatorilor a fost peroioada aleasa: 29 iunie -1 iulie. intre 28 iunie si 1 iulie are loc werchter festival, probabil cel mai important festival din europa si al carui line-up nu-l pot reproduce (http://www.rockwerchter.be/RW2007/fase2/live.asp).
polonezii au pus si ei de un festival tot cu heineken ca sponsor principal si tot intr 29.06 si 1 iulie. Sonic Youth, Muse, Groove Armada, Björk, Bloc Party, LCD Soundsystem si Beastie Boys (in ordinea zilelor) sunt principalele nume care vor canta la Gdynia (!!!).
asa ca save the money for the sziget! chiar daca nu au cele mai tari nume, au mult mai multa distractie si un cort de ambiental.

No comments: